skip to Main Content

Kun postilakko alkoi, minussa syntyi automaattinen ajatus, etten tilaisi mistään mitään mikä vaatisi postitusta tai kuljetusta. Samaan aikaan aprikoin, etten lähettäisi mitään mihinkään muuta kuin äärimmäisen pakon edessä.

Vaikka samaan aikaan tiesin, että onhan noita kuljetusvaihtoehtoja, laiskuus on saanut jättämään hankkeet toteuttamatta.

Mitä olen nyt kuullut verkkokauppiailta, tiedän, etten ole ainoa joka on näin toiminut. Erityisen kurjaa tämä on tietysti pienille verkkokauppiaille, joita käsityöalalla on paljon. Huhutaan jopa, että tämä mahdollisesti kasaan näivettyvä joulukauppa tulee koitumaan osan kohtaloksi.

Iso kuva on kuitenkin isompi, ja se kielii jotakin muuttuneesta kulutuskäyttäytymisestä. Jos pystynkin nyt ostamaan jotakin, pystyn myös aivan hyvin olemaan ostamatta jotakin. Ja tämä kaikki siis ilman, että maailmani muuttuisi oikeastaan miksikään.

Nämä ovat vaarallisia sanoja naiselta, joka samaan aikaan miettii, miten Turun Taito Shopin joulumyynti tai taitokeskustemme joulumyyjäiset ja tapahtumat tulevat menestymään. Juuri siksi olen joutunut miettimään, mitä me todella myymme kun myymme tuotteita.

Vaikka tiedän, että tavaraa myydään nyt ja jatkossakin, tiedän myös, että tavara itsessään ei enää ole muuta kuin tavara, asia, jota ihmisillä on liikaa. Tavaran on oltava siis enemmän.

Me olemme ratkaisseet asian niin, että kerromme ihmisen – valmistajan – tarinaa. Kerromme paikan, jossa tuotteet tehdään, kerromme mistä ne tehdään. Kerromme, että olemme kotimaisen käsityöyrittäjän puolella. Jos myymmekin tavaran, myymme myös palan elämäntapaa ja ennenkaikkea osaamista. Se on tärkeä huomio aikana, jolloin melkein kaikki osaaminen tuodaan jostakin merten takaa.

Jos menetämme oman osaamisemme, menetämme paljon muuta kuin vaikkapa yksittäisen leikkuulaudan valmistajan. Siinä samassa tulemme menettämään palan identiteettiämme.

Se, että joku myy käsillä tehtyjä ja Suomessa valmistettuja tuotteita, on tärkeää. Jos joskus tulee aika, että postilakon kaltainen poikkeustila pamahtaa päälle isossa maailmassa, olisi oikein kiva jos joku täällä osaisi tehdä jotakin omin käsin.

Ihmettelen sitä, miten vähän painoarvoa yleisellä tasolla annetaan tälle omavaraisuudelle. Vaikka esittäisimme kuinka olevamme teknisesti jotakin ylivoimaista, ei tarvitse kauas menneisyyteen huhuilla kun jo voidaan nähdä, että ei tätä identiteettiä ja hyvinvointia missään Tekussa olla rakennettu. Kyllä se on alun alkaen tehty savilapio kourassa tai kirveen varressa.

Ihanaa joulunalusaikaa, tehkää hyviä ostoksia ystävät!

 

Tiina Aalto

Toiminnanjohtaja/ Taito Varsinais-Suomi

www.taitovarsinaissuomi.fi

@taitovarsinaissuomi

Back To Top