skip to Main Content

Taidon ja käsityön viikkoa vietetään vuoden käsityötekniikan kirjonnan parissa!

Taito Varsinais-Suomen käsityökeskuksissa vietetään
Taito-lehden nimipäivää keskiviikkona 11.4. klo 11-14

Kaikissa paikoissa kirjotaan pientä kivaa, koruja ja kortteja ym. Jos vuoden käsityötekniikka ei ole vielä tullut tutuksi, niin nyt viimeistään kannattaa tulla tutustumaan kirjontaa!
Pajoissa peritään materiaalimaksu. Pajat sopivat aloittelijalle.

Voit ilmoittautua pajoihin mukaan linkeistä etukäteen tai tulla paikalla!

Laitila
Perniö
Raisio
Salo
Turku aamupäivä
Turku ilta

 

 

 

NIIN PAL PISTOI 10.-27.4.
KIRJONTATÖIDEN NÄYTTELY ULLAKKOGALLERIASSA

Taito Varsinais-Suomi on koonnut ULLAKKOGALLERIAAN kirjonta-aiheisen näyttelyn, jossa on esillä runsaasti kirjontatöitä eri aikakausilta! Ennen ihmiset koristelivat kirjoen, neulalla ja langalla kodin käyttötekstiilit. Taito ja pistojen määrä hämmästyttää!

Näyttely on koottu eri tekijöiden kirjontatöistä aihepiirien ja kirjontatyylien ja -pistojen mukaan. Esillä on töitä Turun Karjala-Seuran Käspaikkakerholaisilta, vanhojen tekstiilien keräilijän Anne Paloheimon kokoelmista, Pirkanmaan Kotityö Oy:ltä, Turun museokeskuksen opetuskokoelmista sekä yhdistyksen kurssi- ja mallitöitä.

NIIN PAL PISTOI – näyttely on avoinna 10.-27.4.
TI, TO, PE 14.00-17.00 ja KE 14.00-18.00
LA 21.4. 11.00-15.00 tai sopimuksen mukaan ryhmille.

Lauantaina 21.4. klo 11.00-15.00 näyttelyssä tavattavissa Käspaikkakerholainen Sari Suuronen.

 

 

Lisätietoa vuoden 2018 käsityötekniikasta:

Taitoliitto valitsee vuosittain Vuoden käsityötekniikan ja Vuoden 2018 käsityötekniikka on kirjonta

Monimuotoiset kirjontatekniikat ja materiaalit tuovat perinteisen tekniikan tähän päivään

Perinteiset ja kansanomaiset kirjonnat ovat olleet eri maissa ja sosiaalisissa yhteisöissä kulttuurin kansantaidetta, jossa kuvioilla ja symboleilla on ollut tarkkoja merkityksiä. Tänään kirjontakäsityö elää vahvasti käsityötrendien kanssa ja vaikka perinteen merkitys on säilynyt ja sieltä ammennetaan inspiraatiota niin kädenjälki voi olla myös yksinkertaista ja tekniikat nopeita.

Kuvioiden ja tekniikoiden runsaudensarvi

Innostu uudelleen koulun vohvelikangaskirjonnasta, kokeile ompelukonekirjontaa tai paikkaa, vaikka vaatteen reikä pienellä kirjonnalla. Kirjonta mahdollistaa monenlaisen vapaan kuvioinnin ja sopii niin vaatteisiin, sisustukseen kuin asusteisiinkin. Vanha ajatus monogrammeilla kirjotuista lakanoista on jäänyt taakse ja nyt voi irrotella kirjonnan mahdollisuuksilla ja moderneilla kuvioilla. Toisaalta upeat, käsin tehdyt kansallispukujen kirjonnat elävät voimakkaasti tässä ajassa ja niistäkin voi saada ideoita esimerkiksi vaatteen uudistamiseen ja tuunaamiseen.

Taitoliitto valitsee Vuoden käsityötekniikan nyt toisen kerran. 2017 tekniikka on makramee ja 2018 tekniikaksi on valittu kirjonta. Pitkään vähän unohduksissakin ollut käsityötekniikka on kansainvälisten virtausten mukaan maailmanlaajuisesti nousussa ja sen suurta suosiota selittääkin esimerkiksi se, ettei kirjontatyö vaadi suurta tilaa tai erikoisia työvälineitä, vaan sitä voi tehdä kuka vaan. Yksinkertaisimmillaan kuvio syntyy langalla ja neulalla.

Vuoden käsityötekniikka tuodaan vuoden 2018 aikana esiin tapahtumissa, taitoyhdistysten kurssitarjonnassa ja myös 20.1.2018 vietettävän valtakunnallisen Käsityölauantain ohjelmassa. Taitojärjestö jakaa 2018 joka keskiviikko kirjontateemaan liittyvän käsityövinkin verkkosivuillaan taito.fi sekä Facebookissa Onni elää käsityössä –sivulla.

Lisätietoja: Taitoliitto, www.taito.fi

 

Tutustu Taitoliiton kirjontavideoihin!

Kirjonta – Kirjontamalli kankaalle

Tutustu pistoihin – Pistoja pellavalle

Kirjo ristipistoja

Kirjo kehyksellä

Kirjo värejä villalle

 

 

 

 

 

 

 

 

Back To Top