skip to Main Content

Ensin tuli ilmoitus, että tulevat kässämessut peruuntuvat, sitten ilmoitus, että tärkeä kansainvälinen toimittajatapaaminen peruuntuu. Molempia oltiin luonnollisesti suunniteltu huolella, molempiin oltiin investoitu. Asiat menivät uusiin puihin ja ne menivät sinne äkkiä. Niin kuin ne menivät liki kaikilla muillakin kulttuurin ja urheilun saralla.

Kun oma työ, intohimo ja elinkeino saa tällaisen täysin arvaamattoman kolauksen kylkeensä on vaarallisen helppoa ryhtyä panikoimaan. Itse olen vuorokauden ajan miettinyt: Entäs nyt? Entäs huomenna?

Aivan ensimmäiseksi olen päättänyt hengittää. Se on mielestäni hyvä ja järkevä alku. Sitten olen yrittänyt aprikoida, että kun tähän tilanteeseen tultiin niin raivokkaalla ravilla, on oletettavissa, että vauhti ei heti hyydy. Mutta että taatusti se jossakin kohtaa hyytyy.

Huomisiin päiviin voi yrittää ympätä ajatuksia siitä, mitä tästä voimme oppia? Koko tässä koronahässäkässä ei ole nimittäin mitään mieltä, ellei siitä yritä edes oppia jotakin.

Luulen, että maksamme nyt vapauden hintaa, itkua pitkästä ilosta ja sen sellaisesta. Kun maapallo on hioutunut niin täydellisen pyöreäksi ihmisten ja tavaroiden liukua sikahalvalla ja mahdollisimman nopeasti ja riittävän pitkään, ollaan nyt sitten tässä.

En vähääkään kannata suljettuja yhteiskuntia, enkä turhia tuontikieltoja, mutta kun seison Vikken Herkun rucolahyllyllä ja katson sen seitsemää italialaista rucolapussia ja sitä yhtä kotimaista nyssäkkää, en voi kuin ihmetellä. Tästä on nyt kyse, mittasuhteista.

Me emme myy Floridan aurinkoa emmekä Sambakarnevaaleja, me myymme pieniä kotoisia tapahtumia ihmisille, jotka haluavat tehdä omin käsin kaunista. Me emme myy Bangladeshissa valmistettuja luksuslaukkuja, me myymme tavallisten suomalaisten pienyrittäjien tuotteita, joista jokainen kestää kirkkaan päivänvalon.

Se, jos kuluttajat haluavat ostaa italialaista rucolaa maaliskuussa tai matkustaa Alpeille hiihtämään helmikuussa, on jokaisen oma asia. Meidän asiamme on joka tapauksessa tarjota sille myös vaihtoehto. Meiltä voit ostaa esimerkiksi muutaman tunnin käsityöelämyksen turvallisessa ja kauniissa ympäristössä tai vaikkapa kotimaista hunajaa sen paljon puhutun flunssan oireisiin.

Kaverit, yritetään muistaa tämä myös huomenissa!

 

Tiina Aalto

Toiminnanjohtaja

tiina.aalto@taitovarsinaissuomi.fi

Back To Top