skip to Main Content
ITE, Ite-taide, Petri Martikainen, Maaseudun Sivistysliitto, Taito Varsinais-Suomi, Salo, Salon Kaupunki, Kompuuki, Visit Salo, Salon Taitokeskus, Taitokeskus Salo, Kuvateide, Taide, Itse Tehty Elämä, Uusi Galleria

Salon taitokeskukseen avataan galleriatila Kompuuki

Näyttelytoiminnan avaa salolainen ITE-taiteilija Petri Martikainen 

Tulevasta syksystä lähtien Salossa on mahdollista päästä näkemään maan eturivin ITE-taiteilijoiden töitä, kun näyttelytila Kompuuki avaa ovensa Salon taitokeskuksessa.

– Tämä on ollut pitkäaikainen projekti, joka on nyt ilo saada käyntiin. ITE-taide on jo vuosien ajan nostanut profiiliaan kiehtovana ja räyhäkkäänä marginaalina taidekentällä. Meille tämä on iso asia, haluamme olla nostamassa ITE-taidetta ilmiönä sekä arkista luovuutta ihmisten elämässä ylipäänsä, toteaa Taito Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Tiina Aalto.

Yhteistyötä ITE-taiteen puolesta tehdään Maaseudun Sivistysliiton kanssa, joka on jo 20 vuotta ollut ITE-taiteen asiantuntijaorganisaatio Suomessa.

– Salon taitokeskuksen esimerkki on erinomainen osoitus siitä, miten ITE nostaa profiiliaan kiinnostavana ilmiönä. Saamme jatkuvasti yhteistyöpyyntöjä ympäri Suomen ja nyt on ollut hieno huomata, miten Salossa on ryhdytty myös toimeen, iloitsee Maaseudun Sivistysliiton kulttuurituottaja Raija Kallioinen.

ITE-näyttelyiden sarjan avaa salolainen Petri Martikainen, jonka voimakkaissa ja puhuttelevissa teoksissa esiintyvät muun muassa kaikenmaailman pyhimykset ja yksisarviset sulassa sovussa rihkamakaupan löytöjen kanssa. Martikaisen töitä on ollut aiemmin esillä muun muassa nykytaiteen museo Kiasmassa ja Serlachius-museossa Mäntässä. 

Petri Martikainen: Kadonnut helmi

24.8. – 29.10.21

Salon taitokeskus /

Sinisen talo lisäsiipi

Rummunlyöjänkatu 2

Elokuu:

Ma – pe 10 – 17

Syyskuu:

Ma ja pe 10 – 17, La 11 – 16

Lokakuu:

Ma ja pe 10 – 17, La 11 -16

Taiteilijatapaaminen To 9.9. klo 16.

Taiteilijatapaamisen alustaa muusikko ja kuvataiteilija Sampsa Sarparanta.

Mukana myös edustaja Maaseudun Sivistysliitosta.

Tervetuloa!

Mikäli haluat tulla tutustumaan näyttelyyn oman ryhmäsi kanssa, otathan yhteyttä: Hannele Ruponen / salo@taitovarsinaissuomi.fi / 040 849 9648

Pst! Marraskuun 8. päivä Kompuukissa aukeaa vuoden ITE-taiteilijaksi valitun Jori Tapio Kalliolan näyttely.

Lisätiedot näyttelystä ja haastattelupyynnöt:

Tiina Aalto / Taito Varsinais-Suomi / 040 554 6188

Lisätiedot ITE-taiteesta:

Raija Kallioinen / Maaseudun Sivistysliitto / 040 5636 876

  

pastedGraphic.png

Mitä ITE-taide on?

  • ITE-taide on oman aikamme suomalaista visuaalista nykykansantaidetta.
  • ITE tulee sanoista Itse Tehty Elämä. ITE-taide on osa tekijänsä elämänpolkua.
  • ITE-taide on rohkean yksilöllistä ja kekseliään omaperäistä.
  • ITE-taide on tekijänsä elinympäristöön, kulttuuriseen taustaan ja kokemusmaailmaan sitoutuvaa taidetta – tapa elää esteettisiä arvoja korostavaa hyvää elämää.
  • ITE-taidetta tehdään ja esitetään ensi sijassa taidemaailman ulkopuolella, tekijän omassa arjen ympäristössä.
  • ITE-taiteen ilmenemismuodot ovat monenlaisia, aiheiden, tekniikoiden ja materiaalien kirjo on runsas. ITE-taide on elävää nykykansantaidetta, ja siksi sen ilmenemisen muodot ovat jatkuvassa muutoksen tilassa.
  • Maaseudun Sivistysliitto (MSL) on kartoittanut ja esitellyt ITE-taidetta vuodesta 1998 lähtien ja tekee yhteistyötä monenlaisissa verkostoissa taiteilijoiden esille nostamiseksi. Vinkkejä uusista ITE-taiteilijoista voi lähettää Maaseudun Sivistysliittoon.
  • ITE-taiteen kokoelma on MSL:n kartuttama ja omistama kokonaisuus, joka on deponoitu Kokkolassa toimivan K.H.Renlundin museon hoitoon.
  • ITE-taide on osa kansainvälistä outsider-taiteen kenttää. Kansainvälisenä verkostona on European Outsider Art Association EOA.

ITE-taiteilijat ovat itseoppineita, mikä tarkoittaa sitä, ettei heillä ole taidealan koulutusta. ITE-taiteilijat eivät pidä ammattitaiteilijoita esikuvinaan tai tarvitse ohjausta ja harrastuspiirin tukea taiteensa tekemiseen.

Back To Top