skip to Main Content

ITE-taiteilija Ullakaisa Kaarlelan kirjontateokset Saloon

Kahdet askeleet -näyttely kuvaa muun muassa omaishoitajan tuntoja

Salon taitokeskuksen galleriatila Kompuuki aloittaa näyttelyvuotensa porilaisen ITE-taiteilija Ullakaisa Kaarlelan (1950) puhuttelevilla kirjontateoksilla.

Kaarlelan omaa elämää ja taidetta ovat sävyttäneet vuodet vaikeasti vammaisen tyttärensä omaishoitajana sekä lukuisat muut hänen kuulemansa tarinat omaishoitajien elämästä. 

Kaarlela onkin kuin tarinankertoja: hän on loputtoman kiinnostunut ihmisten elämästä ja tarinoista, jotka piirtyvät kankaille värikylläisinä, voimakkaina ja vapaasti kirjottuina taideteoksina. Vaikka jotkut teokset kuvaavat vaikeitakin asioita, niistä kumpuaa myös vahva elämänilo ja kiitollisuus.

Ullakaisa Kaarlela kuuluu Suomen eturivin ITE-taiteilijoihin, jonka teoksia on ollut näytillä useissa valtakunnallisissa ITE-taiteen näyttelyissä sekä muun muassa Slovakian kansallisgalleriassa Bratislavassa. Hänen teoksiaan on päätynyt myös sveitsiläisen taiteenkerääjä Max E. Ammannin kokoelmiin.

Salon taitokeskuksen galleriatila Kompuuki avasi ovensa syksyllä 2021 ja nyt esillä oleva näyttely on Kompuukin kolmas ITE-taiteen näyttely.

– Meille yhdistyksenä on tärkeää edistää arjen luovuutta. Haluamme kannustaa katsojia paitsi kokemaan, myös rohkeasti pohtimaan omia mahdollisuuksia vapaaseen ilmaisuun. ITE-taide on mielestäni paljon muutakin kuin katsonnan kohde, se on lupa itselliseen ajatteluun, toteaa Taito Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Tiina Aalto.

Ullakaisa Kaarlela:

Kahdet askeleet

28.1.22 – 31.3.22

Salon taitokeskus/

Galleria Kompuuki

Rummunlyöjänkatu 2

Avoinna

Ți – pe 10 – 17

La 11 – 16

Taiteilijatapaaminen 

To 24.2.22 

klo 14 – 16

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Tiina Aalto / Taito Varsinais-Suomi / 040 554 6188

Hannele Ruponen / Salon taitokeskus / 

040 849 9648

Opastukset ryhmille:

Hannele Ruponen / Salon taitokeskus /

040 849 9648

Galleriatila Kompuuki on Salon taitokeskuksen yhteydessä toimiva näyttelytila, jossa esitellään maan eturivin ITE-taiteilijoiden töitä.

Yhteistyökumppanina toimii Maaseudun Sivistysliitto, joka on jo yli 20 vuotta tehnyt kartoitustyötä suomalaisen ITE-taiteen puolesta.

ITE-taide on suomalaista nykykansantaidetta ja sana ITE tulee sanoista Itse Tehty Elämä. ITE-taiteilijat ovat pääosin itse oppineita taiteilijoita. ITE-taide kuuluu kansainväliseen outsider-taiteen kenttään.

Salon taitokeskuksen galleriatila Kompuuki on ainoa kiinteä eteläisessä Suomessa olevan ITE-taiteen näyttelytila.

Lisää ITE-taiteesta: https://msl.fi/itetaide/mitaitetaideon/

Lisää Ullakaisa Kaarlelasta: https://msl.fi/itetaide/artist/ullakaisa-kaarlela/

 

Back To Top