skip to Main Content

Kässäkentällä on yksi puheenaihe, joka usein dominoi keskustelua. Äkkiseltään voisi olettaa sen liittyvän jotenkin kauneuteen, itsetekemiseen tai luovuuteen, mutta tosiasiassa se yleensä liittyy rahaan ja asioiden hintaan.

Mieleeni muistuu tarina, jossa ammatikseen kudonnan ohjeita laativa nainen tuskaili. Hän suunnitteli ohjeet, valitsi siihen käytettävät materiaalit ja lopulta ohjeen tultua julki sitten vastaili kiukkuisten kutojien kysymyksiin siitä, miksi lopputulos ei näytä siltä kuin pitäisi.

”Ei tietenkään näytä, jos materiaaleina on käytetty jotakin muuta kuin mitä ohjeen mukaan kuuluisi käyttää.”

Vähän siis kuin tekisi kermaista juustokastiketta rasvattomasta maidosta ja kummeksuisi sen makua.

Me kaikki tiedämme, miksi erityisesti mattoja kutoessa tulee käytettyä jos jonkinlaista torikudetta: kuteet ovat kalliita, tavallaan, ehkä. Tai sitten me vain olemme niin kaikenlaisen halpistuonnin runtelemia, ettemme ymmärrä laadun syvällistä merkitystä. Me olemme valmiit panostamaan siihen, että voimme tehdä itse, mutta emme aina siihen, mistä materiaaleista sen teemme.

Tämä kuvan Kuusikko-matto on 140 senttiä leveä ja 220 senttiä pitkä. Sen kutomiseen meni monta päivää ja siihen käytettävät materiaalit maksoivat noin 250 euroa. Valmiin maton kokonaishinta on siis satoja euroja riippuen siitä, kuka maton tekee. Jos sen tekee ammattikäsityöläinen, sen hinta lienee jossakin tonnin paikkeilla.

Aikast hintavaa puuhaa, vai mitä?

Me alalla työskentelevät ammattilaiset olemme usein rahakysymysten edessä hiukan hoomoilasina. Emme mielellään puhu rahasta, ja helposti arastelemme sanoa asioiden todellista hintaa pystypäin. Samaan aikaan meillä – Taitojärjestöllä – on yli satavuotinen historia siitä, miten neuvoa ja opastaa laadukkaan ja kestävän käsityön ääreen.

Kun haluat laatua ja designia, tule ja kysy neuvoa. Kun haluat jotakin uniikkia ja aidosti mietittyä, panosta siihen rinta kaarella, niin teemme mekin.

Olen satavarma siitä, että kun tämä kuvan matto joskus päätyy asiakkaan lattialle, sen ohi ei kulje yksikään sitä ihastelematta.

Tiina Aalto

Toiminnanjohtaja/

Taito Varsinais-Suomi

Back To Top