skip to Main Content

Eräänä kesäpäivänä Turun taitokeskukseen saapui Sauli. Esittelin hänelle Taito Shop -myymälän ja taitokeskuksen kässästudion sekä kutomon tilat juuri niin kuin tilat esitellään kaikille muillekin kiinnostuneille.

Sauli oli silminnähden innostunut, kuten itse asiassa ovat hyvin monet muutkin miehet. Tämä ei ole mikään uutinen. Jokainen kässäkoulun tai tekstiilityön opettaja taatusti tietää, että poikia kiinnostaa myös pehmeät käsityöt ja se on poikien ja miesten oikeus aivan kuin kenen tahansa muunkin.

En tiedä missä vaiheessa tekstiilityö muuttui tyttöjen ja naisten jutuiksi, kenties joskus jälleenrakentamisen aikana, jolloin miehet suurina massoina tuupattiin metallisorvien ääreen. Joku voisi sanoa, ettei se ehkä ollut kokonaan reilua. Ei vallankaan kun jo pian miehiä alettiin paketoida kerrostaloasuntoihin pois maaseutuympäristöistä, joissa oli ollut tilaa rakentaa, veistää tai korjata asioita. Samaan aikaan asuntoihin toki päätyivät myös naiset, mutta kas kummaa, suurina massoina vain naiset omaksuivat pienet ja pehmeät käsityöt, joita saattoi valmistaa lähiöiden ytimessä.

Noina aikoina pääsi syntymään myös ”kaappinypläreiden” ryhmä: miehet, jotka kehtasivat nyplätä vain pimeässä ja muilta salaa.

Aika on nyt toinen, onneksi. Saulin kaltaiset miehet ovat vapaita keinotekoisesti rakennetuista rajoista. Heille materiaalit ja tekniikat eivät enää edusta mitään miehisyyteen liittyvää arvopohjaa. Saulit tietävät, että miehet nypläsivät pitsejä ja kutoivat mattoja jo paljon ennen kuin joku keksi typerän termin rättikässä.

Se, missä me alan toimijat, kouluttajat ja opettajat voimme hiukan skarpata on siinä, miten ja kenelle me kurssejamme myymme ja millä tavalla. Se miehen käsikynkässä kulkeva nainen ei ole se itsestään selvä potentiaalinen asiakas.

Minä kerroin Saulille, että meillä alkaa syksyllä tumpeloiden sukkakurssi, sukantekemisen perusteet niille, jotka ovat aina halunneet oppia tekemään villasukan. En joutunut edes myymään kurssia, sillä se oli tällä kertomalla selvä. Sauli nimittäin oli jo jonkin aikaa pohtinut, että haluaisi oppia neulomaan sukkia.

Myöhemmin illalla Saulilta tuli viesti, että ottaa kurssille mukaan myös puolisonsa. Näinkin se saa mennä!

 

 

Tiina Aalto

Toiminnanjohtaja/

Taito Varsinais-Suomi

 

Sukkakurssi tumpeloille järjestetään yhteistyössä Auralan kansalaisopiston kanssa.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen:

https://opistopalvelut.fi/aurala/course.php?l=fi&t=5580

Mikäli villasukat on hallussa, mutta lapaset ei, tässä alkeiskurssi siihen vaivaan:

https://opistopalvelut.fi/aurala/course.php?l=fi&t=5581

Back To Top