skip to Main Content

Tavoitteena vahvistaa käsityöalan ja muotoilijoiden toimintaedellytyksiä tulevaisuudessa

Taito Varsinais-Suomi ja Turun Uuden Muotoilun Yhdistys haluavat molemmat tahoillaan olla vakauttamassa varsinaissuomalaista käsityö- ja muotoilualaa koronakriisin jälkeisenä aikana.

– Yhteistyö yhdistysten välillä on tänä päivänä erityisen tärkeää, sillä niin käsityö kuin muotoilukin edustavat monella tavalla kestäviä arvoja ja niiden esiintuominen vaatii nykyistä leveämpiä harteita, toteaa Taito Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Tiina Aalto.

Uuden Muotoilun yhdistyksen puheenjohtaja Hermanni Vuorisalo allekirjoittaa yhteistyön merkityksen.

– Tällä hetkellä jokainen käsityö- ja muotoilualalla toimiva yrittäjä ja yhdistys joutuu todella pohtimaan, millä keinoin selvitä eteenpäin. Yhteistyö on se vaihtoehto, jolla voimme olla paitsi toistemme tukena, myös tuottaa entistä monipuolisempia sisältöjä asiakkaillemme, Vuorisalo sanoo. 

Taito Varsinais-Suomi on palveluntuottajaorganisaatio, jonka yksi tärkeä tehtävä on tuottaa monipuolisia kädentaitoalan kursseja ja tapahtumia, Uuden Muotoilun Yhdistys puolestaan järjestää muun muassa designmarketteja ja Turku Design Festivalia.

– Vaikka toimintamme ei kaikilta osin ole samanlaista, sama arvopohja ja sama yhteinen intressi kehittää käsityö- ja muotoilualan tapahtumia ja tunnettuutta on toimintamme keskiössä. Haluamme kertoa yhteistyön kautta myös siitä, mitä käsityö ja muotoilu tarkoittavat ja miten ovat sidoksissa toisiinsa, Vuorisalo toteaa.

Myös yrittäjäyhteistyö on molemmille yhdistykselle hyvin tärkeää.

– Jos me emme puhu kotimaisen käsityö-ja muotoilualan yrittäjien puolesta, kuka sen sitten tekisi? Meillä Turun Taito Shopissa on muun muassa kymmenien eri käsityöalan yrittäjien tuotteita myynnissä ja painopisteemme on erityisesti varsinaissuomalaisten yrittäjien tuotteissa. Nyt kun ovemme ovat toistaiseksi kiinni, on hyvä aika lähteä kehittämään yhteistyötä muun muassa UMY:n kanssa, Tiina Aalto toteaa.

Tulevaisuudessa yhteistyö voi näyttäytyä esimerkiksi yhteisten tapahtumien, luentojen ja kurssien muodossa. Tulevia yhteistyömuotoja mietitään myös yhdessä asiakkaiden kanssa.

– Asiakkaitamme yhdistää kiinnostus itse tekemistä, muotoilua ja eettistä kaupankäyntiä kohtaan. Heitä ei välttämättä kiinnosta kuka on minkäkin palvelun tuottajaorganisaatio vaan yksinkertaisesti palvelun sisältö, Aalto tietää.

Korona-aikana molemmat yhdistykset ovat myös joutuneet miettimään, miten tarjota asiakkaille ja yhdistysten jäsenille mielekästä ja tulevaisuuteen katsovaa toimintaa. Taito Varsinais-Suomi on muun muassa kehittänyt #koronalle-tempauksen, jossa kehoitetaan käsityöntekijöitä tekemään oma, uniikki nalle, joka kuvastaa korona-ajan tunnelmia. Koronalle-tempausta pääsee seuraamaan muun muassa Taito Varsinais-Suomen Instagram-tilin kautta.

Uuden Muotoilun Yhdistys on puolestaan haastanut käsityö- ja muotoilualan yrityksiä ratkomaan poikkeustila-ajan haasteita pohtimalla ja kehittämällä uusia toimintatapoja ja selviytymiskeinoja.

Instagramissa, Facebookissa ja LinkedInissä omaa tarinaa voi jakaa tunnisteilla #designhaaste #uudenmuotoilunyhdistys  #turkudesignfestival

 

Lisätiedot:

Tiina Aalto, Taito Varsinais-Suomi

tiina.aalto@taitovarsinaissuomi.fi

040 554 6188

Hermanni Vuorisalo, Uuden Muotoilun Yhdistys

hermanni@uudenmuotoilunyhdistys.fi

040 415 1726

www.taitovarsinaissuomi.fi

www.uudenmuotoilunyhdistys.fi

Back To Top